A kezdő jégkorongos világa - edzői perspektíva

  • 2024.05.13. 17:00
  • Fehérvárav19

A Táska Rádió múlt heti vendégei akadémiánk három edzője: Pánczél Brigitta, Rajz Áron és Rigó Bence voltak. Az U8-as edzői stáb a podcastben mesélt a szezon felépítéséről, a gyerekek toborzásáról, kiválasztásáról és motiválásáról is.

A három edző három különböző utat járt be az edzői karrierjük kezdete előtt.​​

 

Pánczél Brigitta jégkorongos karrierje 16 évesen kezdődött, amikor a székesfehérvári női csapatban kezdett el játszani, mint játékos. Jelenleg három éve edzősködik az U8-as és U10-es korosztályban, illetve a Teki-hokis csoportnál is, emellett gyógypedagógia képzettséggel rendelkezik.

 

Rajz Áron gyerekként kezdett jégkorongozni az akadémián, azonban viszonylag hamar rájött, hogy ez nem az ő útja lesz. Ezt követően gazdasági egyetemet végzett, és sportközgazdász mesterszakos diplomával rendelkezik. Áron 2019 óta foglalkozik gyerekek edzésével az akadémia falain belül.

 

Rigó Bence háromévesen kezdett el korcsolyázni, és 15 éven keresztül jégkorongozott, az U18-as korosztályban hagyta abba. Két évvel ezelőtt Áron győzte meg, hogy csatlakozzon a stábhoz, mint edző. Bence végzettsége geográfus.

Azonban hármójukban közös, hogy mind Brigi, Áron és Bence rendkívül elhívatott a szakmája iránt, és lelkesedésük egész szezon alatt töretlen, ezt a 2023-2024-es szezon számai is bizonyítják.

Az előző szezonban, a szeptemberi kicsit több mint 40 fős U8-as csapat, a szezon végére 82 főre duzzadt. A gyerekek több mint 100 edzésen vettek részt, ami 73 óra jégen töltött időt jelent. A létszám az ovi hoki és a Teki-hoki foglalkozásoknak köszönhetően bővül rohamosan, amelyben Barabás Miklósnak van nagy szerepe. Ezeken a foglalkozásokon a három edzőn kívül Varga Balázs is segíti a gyerekek fejlődését.

Az edzéseket tekintve a nagy létszám miatt az U8-as külön csoportban edzenek, és a csoportbontás miatt kétszer 40 percet szánnak az edzők a foglalkozásokra. Edzésenként egy edzőre 10-12 gyerek jut, a kapusokkal külön foglalkozik a kapus edző.

A nyári időszakban az edzések mellett a pihenés is fókuszba kerül, hiszen az edzők nem szeretnék, ha az évben 12 hónap a jégkorongról szólna a gyerekek számára. A pihenést követően egy öt-hat hetes száraz felkészülési időszak következik, ahol a futó- és tornatermi edzések egyaránt jelen lesznek.

A podcastben az edzők szót ejtettek a motiválás fontosságáról is. A szülői támogatás mellet az edzői motiválás is rendkívüli szerepet játszik a sportágban. Erre Rajz Áron egy nagyszerű példát hozott, hogy a szezon közben miként motiválják a gyerekeket: „Ha egy erősebb ellenféllel játszunk, és nem jön össze a góllövés, akkor azt mondjuk a gyerekeknek, hogy a következő meccsen azt fogjuk nézni, hogy ki tud egy szép passzt adni, és láss csodát, bemennek cserére, adnak egy oda-vissza passzt, és úgy jönnek le a cseréről - annak ellenére, hogy esetleg kaptak két gólt – hogy „Áron bácsi sikerült passzolnom!””

Mindez alapján látszik, hogy az edzői stáb rendkívüli energiákat mozgósít meg mind a szezon közben, illetve a szezonon kívül is, amely elengedhetetlen az U8-as korosztály esetében, hiszen náluk az a fontos, hogy élvezzék, amit csinálnak.

Ezúton is köszönjük az edzőink szezonban elvégzett munkáját, és a Táska Rádiónak a lehetőséget a podcastben való szereplésre.