A mini korosztályban is zajlik a munka

  • 2019.02.02. 10:00
  • Fehérvárav19

Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U10-es korosztályának legutóbbi tornáiról Barabás Miklós vezetőedző beszélt.

A mini korosztályban is zajlik a munka, az elmúlt hét tornáiról Barabás Miklós másodedző beszélt. Nemrég rendezték a Várisligeti Műjégpályán a Magyar Jégkorong Napját, ahol U10-es korcsoportunk három csapattal képviseltette magát. A szakember elégedett volt a rendezvény után: „Negyvenkét gyerekkel utaztunk a tornára, ez három csapatot jelent, így A, B és C csoportot is neveztünk. Megpróbáltuk úgy összerakni a sorokat, hogy a gyerekeknek a legnagyobb fejlődési lehetőséget biztosítsuk. A C tornán ezúttal olyan játékosok vettek részt, akiknek ez volt az első nagyobb tornája vagy december végén csatlakoztak hozzánk. Mindenki megtette a magáét a mérkőzéseken, majdnem az összeset megnyertük, de természetesen nem ez a lényeg. A fejlődés mértékéből látszik, hogy a többi csapat edzője is elismerte, milyen jó alapokon nyugszik a játékosaink korcsolyatudása. Azoknak a gyerekeknek, akik sok nemzetközi és A csoportos tornán vettek már részt, ezúttal pihenőt adtunk és a 2010-esek kaptak több lehetőséget. Olyan csapatokkal is találkoztak, akikkel eddig még soha, hiszen a Magyar Jégkorong Napján az ország majdnem minden egyesülete képviseltette magát és ehhez az is hozzátartozik, hogy különböző tudásszinttel rendelkeztek a csapatok. A kapusok jól teljesítettek, sőt, ki kell emelni, hogy betegség miatt U8-as kapusunk is volt, aki megállta a helyét eggyel magasabb korosztályban is.”
A következő hétvégén Ajkára utaztak a minik, ahol ismét sok gyerek kapott lehetőséget: „Két csapattal utaztunk az ajkai B tornára, ahol megpróbáltuk úgy összerakni a gyerekeket, hogy C-s játékosok is legyenek köztük, hogy kipróbálhassák magukat. Jól megállták a helyüket, ezen kívül pedig szeretném kiemelni az edzői gárdát is. Sofron Ádám utazott velük, illetve Nagy Ákos, aki most debütálhatott a kispadon. Úgy gondolom, egy ilye fiatal edző azért is jó a gyerekek számára, olyan is foglalkozik velük, aki még aktív játékos, akit még láthatnak élesben is a pályán. Az ajkai tornán többnyire B csapatok vettek részt, mi vegyes (B és C játékosok) csapattal mentünk, és itt is ki kell emelnem az eredményességet, hiszen minden ellenfelünkkel szemmben vagy szoros mérkőzést játszottunk, vagy győzelmet arattunk.”-mondta el Barabás Miklós a szombati tornáról.

Ugyanezen a hétvégén az A csoport sem pihent, kétnapos tornán vettek részt a Tüskecsarnokban. A szakember elégedett volt csapatával és azt is elmondta, hogy ki lett a csapat legjobb játékosa a tornán: „A szombati sorsolást nehezítette, hogy egész napos elfoglaltságról volt szó, ami elég fárasztó volt a gyerekek számára. Az első mérkőzésünket reggel nyolckor, az utolsót pedig este hétkor játszottuk. Hét mérkőzésünk volt, ez elég megterhelő volt számukra, de nagyon ügyesek voltak. Vasárnap elsőként a Székely Jégkorong Akadémia volt az ellenfelünk, ők voltak a csoportelsők, de a srácaink kipihenték magukat és jól felkészültek, így 7-2-es arányú győzelemmel végződő mérkőzést játszottunk. Ezután négy óra múlva volt a következő meccsünk ez egy helyosztó volt, ahol a másik csoport harmadik helyezettjével, egy szlovák csapattal játszottunk. A tornán ötödikek lettünk, a legjobb játékos Horváth Benjámin, a többi csapat edzői döntöttek ebben, ő pedig megérdemelten nyerte el ezt a címet. Ki kell emelnem minden játékost, hiszen mindenki jól játszott. A szombati fárasztó nap után vasárnap is maximálisan teljesítettek és felülmúlták a várakozásainkat. Egy elég rossz mérkőzés miatt nem sikerült döntőbe jutnunk, emiatt sajnos nem tudtunk csoportelsőként továbbmenni, de ennek ellenére elégedett vagyok.”
Mini csapataink az elkövetkező hetekben sem pihennek, A és C tornára is utazik a korosztály. Barabás Miklós először arról az A tornáról beszélt, ahol tesztjelleggel nem három, hanem ötfős sorok játszanak egymás ellen. „Két csapattal, A1 és A2-vel sikerül részt vennünk egy teszttornán a KMH sátorban. Ez 22-24 gyereket jelent, ami a játékosállományunk fele, mindkét gárda két-két sorral és egy-egy kapussal áll majd fel. A meghívásból arra lehet következtetni, hogy szövetségben is elismerik a munkánkat, hiszen egy B csoportos játékosunk is felveszi a versenyt másik klub csapataival. Az öt az öt elleni játékban kicsit nehezebb a gyerekeknek, zsúfolt a tér és fontos a kombinatív játék használata, a gyorsaság. Olyan szituációkba kerülhetnek a srácok, ahol minél gyorsabb döntést kell hozniuk. Véleményem szerint nem rossz a rendszer, bár úgy gondolom, négy a négy ellen lehet, hogy többet tudnának fejlődni. A1 és A2 csapatunk megy két-két sorral és egy-egy kapussal.”

A korosztály másik fele Veszprémbe utazik, Barabás Miklós erről a tornáról azt is elmondta, miért fontos az, hogy a különböző csoportok játékosait vegyítik: „Veszprémben szeretnénk lehetőséget adni azokonak a játékosoknak, akik Ajkán voltak, hogy fel tudják mérni a saját csoportjukban a tudásszintjüket, hogy esetleg mennyivel vannak előrébb azoknál a csapatoknál, akik a C kategóriába sorolták a játékosaikat. A rendszeres feljátszás azt eredményezi, hogy a gyerekek más közegben tudnak fejlődmi, hiszen gyorsabb játékosok között is megmérettethetik magukat. Így fel tudjuk mérni, hogy a saját csoportjukban mire is képesek. Ide is 22-24 játékossal megyünk, így gyakorlatilag majdnem a teljes keretünk szerepel valamilyen tornán a hétvégén."