„Az a legfontosabb, hogy a gyerekek élvezzék a játékot”

  • 2018.03.10. 19:00
  • Fehérvárav19
Szupermini „A” csapatunk több tornán is részt vett az elmúlt időszakban, most hétvégén pedig Dunaújvárosban szerepel, ahol más nemzetek alakulataival is összemérheti erejét. A gárda eddigi teljesítményéről és a következő megmérettetésről Pillók Martint kérdeztük.
A szupermini „A” csapattal két tornán is részt vettetek rövid időn belül, először a KMH-nál jártatok, majd egy hazai rendezésű tornán szerepeltetek. Hogy sikerültek ezek a megmérettetések?
Jól teljesítettek a gyerekek, egy kicsit talán többet kellett noszogatni őket a kelleténél, de látszik rajtuk a fejlődés, főleg korcsolyatechnikában, korongkezelésben és most már a taktikai alapokat is kezdik megérteni. Az itthoni tornán sajnos nem tudtam részt venni, de úgy hallottam, hogy kicsit fáradtak voltak a gyerekek, lehetséges, hogy azért mert torna után torna jött, és sok volt az edzés is azon a héten. Nem szerepeltünk annyira jól, sok volt a hiba és a kapusaink sem úgy teljesítettek, ahogy kellett volna. Ettől függetlenül, úgy gondolom, hogy ha a jó dolgokat megragadjuk, akkor azokkal lehet tovább menni.

Mi volt a fő cél ezeken a tornákon?
Pici apróságokat, alapokat, vártunk el a gyerekektől, amiket szeretnénk, hogy elsajátítsanak. Például, hogy szélen vigyék fel a korongot, kövessék a kipattanót és a védekezésnél kövessék az embert. Ha az ilyen kis edzői utasításokat betartották és megpróbálták kivitelezni, vagy kivitelezték, annak nagyon örültünk.

Hétvégén Dunaújvárosba utaztok egy nagyobb tornára, hány csapattal játszotok majd?
Két részre osztották a csapatokat, egy A és egy B csoportba. Mi az A csoportba kerültünk, ott játszunk az első napon négy meccset, a másodikon egyet, majd helyosztók következnek, így összesen hét mérkőzést fogunk játszani. Székely és külföldi alakulatokkal is fel kell vennünk a versenyt, sőt, ami számomra nagyon érdekes, hogy érkezik egy török gárda is Dunaújvárosba, és még az is előfordulhat, hogy velük is összekerülünk. Minden évben képviselteti magát az Akadémia ezen a tornán. Itt mindig az a cél, hogy a lehető legjobb helyen végezzünk. Az első és legfontosabb kitűzött cél számomra, hogy azokat a dolgokat, amiket egész évben gyakoroltunk, azt viszontlássam a gyerekektől. Tulajdonképpen erre a tornára készültünk egész évben, hiszen ez az egyetlen olyan esemény, ahol számolják a gólokat és számon tartják a helyezést.

Hogyan készültök erre a megmérettetésre?
Ők nagyon kisgyerekek még, és náluk az számít jó játékosnak, aki a legtöbb gólt szerzi. Ezt mi megpróbáljuk már a legelején letisztázni, hogy nem az a legértékesebb játékos, aki a legtöbb gólt hozza, hanem az, aki legtöbbet segít a csapatnak elérni a győzelmet, akár egy jó védekezéssel, akár egy önfeláldozó bevetődéssel a korong elé, hogy megakadályozzon egy gólt. Nem akarjuk rájuk kényszeríteni ezt az eredménykényszert, de mint edzők, elvárjuk, hogy 110%-on teljesítsenek a játékosok, és a lehető legjobb eredményt hozzuk ki ebből a hétvégéből.  Ennek ellenére nekem és az edzőpartneremnek, Csibi Józsefnek az a legfontosabb, hogy a gyerekek élvezzék a játékot.

Azon a tornán már az eredményt is számon tartják, mennyiben befolyásolhatja ez a játékosok teljesítményét?
Nem tudunk készülni az ellenfeleinkről, mivel minden évben változik a csapatok összeállítása. A tavalyi tornáról megnéztem egy-két meccsfelvételt, de mivel most teljesen új korosztály érkezik, úgy készülünk, mint minden meccsre. Azokat a dolgokat próbáljuk gyakorolni, amiket szeretnénk látni tőlük a pályán. Most egy kicsit többet foglalkozunk azzal a 14 játékossal, akiket magunkkal viszünk Dunaújvárosba, de emellett ugyanúgy folyik tovább a munka, és mindenkitől ugyanazt a teljesítményt várjuk el.