Bravúrgyőzelmeket szerzett a Titánok az Erste Ligában

  • 2021.11.12. 13:00
  • Fehérvárav19

Anatoli Bogdanov és Arany Máté fiatal csapata meccsről meccsre fejlődik a felnőtt mezőnyben.

A válogatott hétre tekintettel a következő napokban körül nézünk Akadémiánk csapatinál, hogyan állnak a bajnokságokban és a vezetőedzők miként látják a nyár óta elvégzett munkát. Utolsó ilyen cikkünkben az Nemzeti Akadémia legfelső korosztálya, az Erste Ligás Titánok következik.
 
Amikor július elején bejelentették, hogy a jégkorong is bekerül a nemzeti akadémiai rendszerbe, sokan nem is gondolták volna, hogy felnőtt bajnokságban induló együttes is beférhet a szigorú keret rendszerbe. A Titánok együttese bár az Erste Ligában versenyez, minisztériumi szabályozás alapján a keret 75%-a legalább U21-es játékosból kell álljon.
 
A helyzet egyedi és komoly kihívásokat teremt. A bajnokságban jelenleg utolsó a csapat, hiszen 17 meccsből kettőt sikerült megnyerni rendes játékidőben, egyet pedig hosszabbítás után. Nagy meglepetésre a Ferencvárost sikerült elkapni itthon 1:0, illetve a DVTK-t idegenben vertük meg simán. A hosszabbításos siker az UTE ellen született.
 
„Az szezon első 10 meccse igencsak kemény volt, mivel csak augusztusban kezdtük el a közös munkát a kerettel. A csapat akkor is fiatal volt, ahogyan még most is, főleg ahhoz a szinthez, amit az Erste Liga megkíván. Mindenki kicsit meglepődött ezen. Jót tett, hogy az első három meccsünket Erdélyben játszottuk, mindenki beleesett a mélyvízbe rögtön az elején. Egyből a három legtapasztaltabb ellenféllel álltunk szemben és minden találkozóból tudtunk tanulni. Gyorsabbak, erősebbek és tapasztaltabbak lettünk. Az utóbbi meccseken jól teljesítettünk, nyertünk is három összecsapást. Kis lépésekben, meccsről meccsre haladunk.” – értékelte Anatoli Bogdanov az eddig látottakat.
 
A csapat fiatal korának ellenére kiválóan játssza az emberelőnyöket. A 11 csapatos bajnokság negyedik helyén áll ebben a statisztikában, 20,9%-os hatékonysággal. Bogdanovot erről is megkérdeztük: „Az előnyös játékunk főleg az ellenfél hátrányos védekezésének elemzéséből áll. A másodedzők kiváló munkát végeznek, felmérik az ellenfeleket minden meccs előtt. Természetesen a főszereplők ebben a játékosok a jégen. Sokat beszélnek egymás között az előnyökről és a végén a gólt úgyis az ő kreativitásuk hozza majd meg. Úgy érzem, hogy ahogyan fejlődünk az egyenlő létszámos helyzetekben, úgy van egyre több és jobb lehetőségünk az emberelőnyös figurákban.”
 
Ami a szezon további részét illeti, az ukrán-finn szakembernek megvannak az elképzelései: „Meccsről meccsre haladunk és próbáljuk a legjobbunkat adni cseréről cserére. Mindennap fejlődni akarunk, hiszen ahogyan a tabellán is látni, kezd egyre szorosabb lenni a verseny. Sok csapatnak van ugyanannyi pontja, vagy éppen elérhető közelségben vannak. Kergetjük ezeket az ellenfeleket és remélem, hogy a fejlődés így folytatódik és egyre jobbak leszünk minden meccsen.”
 
Ezek után természetesen nem felejtette el méltatni a fiatalokat, illetve a Nemzeti Akadémiai rendszer előnyét: „Természetesen sokat kell még fejlődnünk és éhesek vagyunk a további sikerekre. Mindezek ellenére nem siettethetjük a dolgokat. Folytatni kell a játékosokkal elkezdett munkát és látni az elszántságot, hogy ők is azon az úton szeretnének tovább menni, amit mutatunk nekik. A napi munka jól működik, ahogyan a Titánok projekt is lenyűgöző ebben az országban. Jó lehetőséget ad a fiatal játékosoknak, hogy sokat dolgozzanak és új magasságokat érjenek el a tehetségük segítségével.”