Csibi József: „A legfontosabb az, hogy szeressék ezt a sportot”

  • 2019.05.14. 18:00
  • Fehérvárav19

Szupermini korosztályunk 2018/2019-es szezonját Csibi József értékelte.

Kezdjük egy átfogó értékeléssel a szezont illetően, hogyan látja, eredményes idényt zártak?
Úgy gondolom, hogy sikeres évet zártunk, mindenki nagyon sokat fejlődött a maga szintjén és tempójában. Természetesen külön kell bontani az U8-on belüli ’korosztályokat1, hiszen van olyan, aki harmadik évét töltötte nálunk, de olyan játékosok is vannak, akik még csak fél éve kezdték a jégkorongot. Úgy gondolom, a fejlődés szemmel látható volt. Akik régebb óta velünk vannak, ők már egész ügyesen össze tudtak játszani egymással, megvolt az összhang. Nem számolunk eredményt és lényegében nekem nem is ez a fontos, hanem a játék képe. Voltak olyan meccsek, ahol maximálisan elégedett voltam a játékkal, a végeredmény viszont nem nekünk kedvezett és olyan mérkőzést is játszottunk, ahol ez fordítva volt. A szezon végére az A és a B csapat próbálta teljesíteni (legtöbbször sikeresen), amit hónapokon keresztül kértem. Volt egy nemzetközi tornánk is, ahol egész jól szerepeltünk, bár azt hozzá kell tenni, hogy a srácok meglepődtek, amikor egy cseh vagy szlovák csapattal kerültünk össze, hiszen a különbség látható volt. Véleményem szerint minél több ilyen tornát fognak játszani, annál nagyobb előrelépés lesz a fejlődésükben, mert minél több erős meccset játszanak, annál jobbak lesznek. Azoknál, akik később kezdték, a korcsolyázásra fektettük a hangsúlyt. Természetesen ezeknek a gyerekeknek nagyon sokat kell még dolgozni, de ügyesen fejlődnek a picik is, vannak köztük alig öt éves gyerekek. Én személy szerint nagyon jól éreztem magam ebben a korosztályban, mindenki tette a dolgát és jó hangúlatú edzések voltak, a gyerekek élvezték a szezont. Nagyon sok tornán voltunk mindhárom csapattal, egész jó eredmények születtek, összességében elégedett vagyok ezzel az évvel. Azok a játékosok, akik jövőre már a mini korosztályban folytatják, úgy gondolom, ott is meghatározók tudnak majd lenni és maximálisan megállják a helyüket.
Mire fektették a hangsúlyt a szezon során? Miben fejlődött leginkább a korosztály?
Az első egy-két évben az a legfontosabb, hogy a gyerekek stabilak legyenek a jégen és megtanulják a korcsolyázás alapjait, de azt is tudni kell, hogy aki két-három szezont eltölt a szuperminiben, az sem korizik tökéletesen, mindig lehet fejlődni, hiszen a mozgáskoordináció is folyamatosan változik. Amikor először korongot kapnak, megáll a lábuk, nem tudnak egyszerre több dologra figyelni, de körülbelül másfél-két év jégidő után kezd kialakulni az a fajta figyelem és koordináció, hogy tudják vinni a korongot is. Különböző csoportok vannak, a fél éve itt lévőkkel még a korcsolyázást tanuljuk, a többiekkel már bonyolultabb cseleket, a fejhasználatot gyakoroljuk. Korcsolyázás közbeni korongos feladatok, sok bottechnika jellemezte a szezont, itt is csoportokra bontva, kor szerint egyszerűbb és bonyolultabb gyakorlatokkal, hogy egyre több mindenre kelljen figyelniük. A csapatnak volt egy olyan része, akik már olyan dolgokat is meg tudtak csinálni, mint sok évvel idősebb társaik, ez pedig nagy fejlődés. A szupermini korosztály arra való, hogy bevezessük őket a jégkorongba, ebbe a világba, hogy megszeressék ezt a sportot és közben fejlődjenek, erősödjenek. Kondiedzésük még nincs, de megvannak erre a külön feladatok, hogy az ő apró lábaikat hogyan lehet erősíteni és ennek eredménye már pár hónap után látható. Különbözőek a gyerekek, van, aki nagyon nagyot fejlődött egy év alatt, van, aki kevesebbet, de ez nem jelenti azt, hogy bárki megragadt volna azon a szinten, amivel kezdte az évadot. A munka és a hozzáállás a legfontosabb, hiszen már nem elég a tehetség, ezt pedig majd később még inkább meg fogják tanulni, de most még a játék a legfontosabb.

A bajnokság ugyan véget ért, de nem áll meg a munka, mik a tervek a következő időszakra?
Az U18-as világbajnokság alatt és után volt két hét szünet, azóta heti három edzéssel készülünk, ahol a szezon végéhez közeledve inkább a játék a leglényegesebb. Fontos, hogy jó kedvvel zárják az évet és így térjenek majd vissza augusztusban. Több, mint húsz játékos már a mini korosztállyal készül, és legalább negyvenen maradtak az U8-ban, akikhez következő évben még biztosan érkeznek majd, de a legfontosabb az, hogy szeressék ezt a sportot és felszabadultan jöjjenek a jégpályára.