Győrben táborozott az U16-os korosztály

  • 2020.09.01. 18:23
  • jegkorongszovetseg.hu

A múlt héten Győrben regionális tábort tartottak az U16-os korosztály számára. A játékosokat négy csapatra osztották és a fejlesztő edzések mellett házi tornán meg is mérkőztek egymással a csoportok. A Rebel együttese nyert, a Nyugat lett a második, Kelet végzett a harmadik helyen, míg a Center csapata zárt negyedikként. A keretben öt fehérvári játékos kapott lehetőséget. A tábor tapasztalatairól Mayer Péter vezetőedző beszélt.

Miről szólt a mostani tábor?
A tábor legfontosabb célja az év ezen szakaszában, hogy kinyissuk a válogatott kapuját. Fél év alatt annyira sokat tudnak változni ebben a korban a gyerekek, hogy érdemes kicsit más szemmel is megnézni, hogy ki hol tart, főleg igaz ez a koronavírus-járvány miatt hamarabb befejeződött idény utáni újrakezdéskor. Van egy folyamatosan formálódó elképzelésünk mindenkiről a korábbi évekből, hiszen részt vettek a korábbi programokban (U14, U15 tehetséggondozó táborok), de az első, immár kimondottan válogatott képzést az U16-os korosztály kapja. A klubedzők javaslatait is meghallgatom, mert ők látják a mindennapi életben, hogy melyik gyerek teljesít jobban, melyikük lépett nagyot előre vagy éppen melyikük erősödött meg. Az Elit Fejlesztési Csoport 30+5 fős létszámának kialakítása előtt ez volt az utolsó alkalom, amikor egyben, ilyen létszámmal láthattuk a gyerekeket egymás elleni környezetben.

A mostani teljesítmény mennyire befolyásolja a kiválasztási döntést?
A korábbi évek hasonló táboraiban is felbukkant több olyan játékos, aki ugyan nem volt teljesen ismeretlen előttünk, de meglepetést tudott okozni és újólag hívta fel magára a figyelmet, többen ezen az úton vívták ki helyüket is a legjobbak között, vagyis ennek a tábornak van létjogosultsága a szezon indulása előtt. Ahogy idősebbé válnak, egyre több szem figyeli őket a válogatott oldaláról is, de ha már a belépésnél jó impulzusokkal látjuk el őket, akkor a további évekre is megkönnyítjük a fejlődésüket. Összegezve tehát, rendkívül hasznos volt a tábor.

Mennyire voltak élesek az egymás közötti meccsek?
Mi edzők régóta vágytunk olyan táborra, ahol ennyi pozitív (és persze a fiatalos hév miatt olykor negatív) feszültség van, nagyon hajtottak a srácok az eredményért, kiváló hőfokú meccsek alakultak ki. A tíz egymás közötti találkozó nagyjából felén kompetitív, pörgős hokit láttunk, a srácok érzelmileg és fizikálisan is eltökélten, mindent beleadva küzdöttek. Örülök ennek, mert bár korábban is voltak erős, színvonalas táborok, de ebből a szempontból a 2005-ös születésűeké volt a legjobb eddig, emeltek a nívón.

Mennyire van meg a bőség zavara?
Kihívás egy 35-ös keretet kialakítani ebben a korosztályban. Látszik, hogy fogékonyabbak a srácok, a részleteket jobban megértik, sokoldalúbbak. Kicsit egoistábbak is már, de nem feltétlenül a rossz értelemben. A játékértés és a csapatban való munka folyamatosan fejlesztendő, az a mi felelősségünk, hogyan kovácsoljuk őket egybe, ez pedig állandó figyelmet igénylő folyamat, ahol megkerülhetetlenül nagy szerepe van a klubedzőknek. Ha mi felnőttek kellően szorosan és őszintén kommunikálunk a sportolók érdekében, akkor a helyes impulzusok jó irányba segítik őket. Nagy igazság, hogy jól begyakorolni a jót, vagy rosszul a rosszat pontosan ugyanannyi időbe és ismétlésbe telik, mi szakemberek kell, hogy együtt, helyesen képezzük a fiataljainkat.

Az edzéseket, meccseket mivel egészítették ki?
Az elméleti képzés során a Jim Brithén sportágfejlesztési igazgató által kért taktikai alapelvek ebben a korosztályban szükséges részeivel dolgoztunk. Voltak videós megbeszéléseink, sportpszichológusi foglalkozások, továbbá rengeteg olyan téma, ami az elvárásokról és arról szólt, hogy a szürke hétköznapokban mitől lesz valakiből kiváló hokis és mellette még kiváló ember is. Ezek mind olyan ismeretek, amik segítik a srácokat a későbbiekben.

Hogyan alakul a folytatás?
Szeptemberben kialakul az Elit Fejlesztési Csoport 30+5 fős létszáma, utána a kiválasztott játékosok fejlődését még szorosabban kísérjük végig a szezonban. A klubcsapatban is követjük a meccseiket, konzultálunk az edzőkkel és a válogatott edzőtáborba is elsősorborban közülük választunk. Persze ha lesz még valaki, aki remek teljesítménnyel rukkol elő, annak mindig nyitva lesz a válogatott kapuja, de a fókusz a kiválasztott játékosok képzésén van alapból. Dolgozunk tovább, ahogy lehet, összetartások lesznek a nemzetközi szünetekben, év végén pedig a hagyományos MODO Cupra vagyunk hivatalosak, remélhetőleg részt is tudunk venni rajta. Mivel a világ változásaira sok tekintetben nincs ráhatásunk, így arra a színtérre koncentrálunk, amit mi tudunk befolyásolni, ez pedig a gyerekekkel való közös fejlesztő munka.

A keretbe öt fehérvári játékos kapott meghívót: 
Orbán Gergő (kapus)
Bagonya Ádám (védő)
Sélley Dávid, Makai Miklós, Németh Zalán (támadók)