Két tornán négy csapat szerepelt

  • 2019.02.08. 18:00
  • Fehérvárav19

Mini korosztályunk A és C tornán szerepelt az elmúlt hétvégén. Sofron Ádám és Barabás Miklós beszéltek a tapasztalatokról.

Mini A csapataink a Magyar Jégkorong Szövetség által szervezett tesztornán vettek részt, melynek különlegessége, hogy a megszokott három a három elleni játék helyett öt mezőnyjátékossal felálló csapatok vesznek részt. Sofron Ádám utazott a minisekkel a tornára, aki a következőket mondta el a hétvége után: „Ez volt a második ilyen torna, amin részt vettünk. Kicsit zavarta a gyerekeket a nem megszokott felállás, az előző versenyhez képest pedig annyi változás történt, hogy egy kicsit kiszélesítették a pályát, így nagyobb terület állt rendelkezésre a játékhoz. Jobb volt így, hiszen több helye volt a srácoknak. Ügyesek voltak, eredményt ugyan nem számolunk, de mégis elmondanám, hogy az egyik csapat négyből hármat, a másik pedig kettőt megnyert. Nehéz ellenfelek voltak, mi pedig próbáltuk úgy összeállítani a két csapatot, hogy körülbelül ugyanolyan erősségűek legyenek.” A szakember arról is beszélt, hogy az ő szemszögéből mik az előnyei és hátrányai ennek az újfajta rendszernek, illetve azt is elmondta, hogy milyen terveik vannak a jövőben: „Van létjogosultsága ennek a felállásnak, de véleményem szerint csak úgy, ha mindig egy kicsit kiszélesítik a pályát. Előnye, hogy nagyon gyorsan kell gondolkodni és cselekedni. Hátrány az, hogy nagyon sok a kontakt, sok a verekedés és a szabálytalanság, a minisek ezeket még nehezen kontrollálják, hiszen nincsenek hozzászokva, de csak idő kérdése az átállás. Nagy pályán is öt az öt ellen fognak játszani, és ott is egyre gyorsabb a hoki, így könnyebb lehet majd a váltás. A következő szezonban valószínűleg meg lehet majd rendezni a tornákat úgy, hogy négy- vagy ötfős csapatokat nevezünk, véleményem szerint előbbi lehet a legjobb megoldás, ez fejleszti leginkább a srácokat. Az lenne a legideálisabb, ha többféle felállásban próbálhatnák ki magukat a gyerekek, mert úgy minden szituációt és elemet tudnának gyakorolni."
A mini korosztály C csoportos játékosai Veszprémben jártak, ahova szintén két csapattal utaztak. Barabás Miklós elégedett volt a torna után: „Mindkét csapat nagyon jól teljesített, azok a játékosok is a maximumot nyújtották, akiknek húzószerepet szántunk. Vittünk négy 2011-es születésű gyereket, ők is megállták a helyüket. Az Ajka ellen mindkét csapatunk szoros győzelmet aratott, és láthattuk a srácokat, hogyan tudnak küzdeni olyan helyzetben, amire nincsenek felkészülve, hiszen az ellenfelünk a torna keretein belül ugyan, de használták a testjátékot. A fejlődés szempontjából elengedhetetlen tapasztalatokat szereztek a játékosok. A legfontosabb az volt, hogy a gyerekek jól érezték magukat. Ki kell emelnem azt, hogy az egyik csapatban vészkapusként Korpa Noémi segített ki minket, aki fél év után ismét beállt a kapuba és mindegyik mérkőzésen nagyon jól védett.”