Medencében is készülnek a szezonra

  • 2019.07.08. 18:00
  • Fehérvárav19

Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia és a Hullám 91 Úszó és Vízilabda Egyesület együttműködésének köszönhetően az akadémisták edzésprogramjában az úszás is helyet kapott.

A Hullám 91 huszonnyolc éve alakult Székesfehérváron, a klubban az óvodás korú gyerekek úszásoktatásától kezdve a korosztályos verenyzőképzésen és a kondícionáló (hobbi) úszáson át, egészen a nemzetközi élmezőnyben (Olimpia) úszó versenyzőkkel dolgoznak. Az egyesület elnöke Sárdi Ákos, aki elsőként arról beszélt, hogy mi a célja és lényege a két klub közötti együttműködésnek. „A kapcsolat szakmai alapú, ennek keretében kiegészítő mozgásként vettük be az úszást a jégkorongozók edzésprogramjába. Tekintettel kell lennünk a jégkorongozók sajátosságaira, hiszen merőben más mozgásformáról van szó. Én személy szerint nagyon szeretek ilyen programokban részt venni, hiszen, legyünk őszinték, mindegyikünk munkája meglehetősen egysíkú, akár a jégen, akár a medence partján edzőként, napi szinten nem találkozunk túl sok változatossággal. Nem sokat dolgoztam együtt a srácokkal, de a kollegákkal megszabtunk egy irányt, kialakítottunk egy programot, aminek az a lényege, hogy az úszás élmény legyen a jégkorongozóknak és ne kényszernek érezzék és úgy gondolom, ezt a célkitűzést teljesíteni tudtuk. Tudjuk azt, hogy élsportolókkal dolgozunk, de emellett fontos, hogy értelmes felnőtteket neveljünk, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy szeressék a sportágukat és mindent, ami e köré épül, jelen esetben lényeges volt, hogy szívesen jöjjenek az uszodába.”

Az úszóegyesület több székesfehérvári klubbal is együttműködik, hiszen a triatlon és az öttusa sportág képviselői is náluk edzenek, idéntől pedig a jégkorongozók programjába is bekerült az úszás, kiegészítő mozgásformaként. Sárdi Ákos arról is beszélt, hogy hogyan tud segíteni az akadémia játékosainak a vízben végzett edzésmunka. „Meg vagyok győződve arról, hogy egymástól első hallásra nagyon távol eső sportok nagyon sokat tudnak egymásnak kölcsönösen segíteni. Azok a mozgásformák, amiket nap mint nap végeznek a sportolók, nagyon specifikusak, ezen kívül mindenképpen kell valami, ami kimozdítja őket innen. Azokat a mozgásformákat, idegpálya-beidegződéseket, koordinációs képességeket, amiket megszoktak, szélesíteni kell, hogy a specikfikus mozgástartományban is jobbak lehessenek. A lényeg, hogy minden mást fejleszteni kell ahhoz, hogy a saját sportágában egyre jobb lehessen valaki. Nagyon egyszerű példa erre a bicepsz fejlesztése, amit nem lehet mértéktelenül csinálni anélkül, hogy az ellenoldalt is fejlesztenénk. Ezt láthatjuk nagyban a sportágak között. Mi is igyekszünk a kereteink közé különböző edzéseket beiktatni az úszók programjába, hiszen nagyon hasznos, ha nem csak a medencében készülnek. A jégkorongozóknál például fontos a medencében a hypoxiás terhelés, ami levegővételi nehézségekkel jár. Ők leginkább alsótestre edzenek, ennek ellenére elsőre nehéz nekik az úszás, hiszen más a technika, ezeket a képességeket fejlesztjük és szélesítjük.” A két egyesület közötti együttműködés nem ér véget, a jégkorongszezonban is folytatódnak majd az úszóedzések. A szakember szerint előnyös kapcsolat alakult ki a klubok között. „A szezon közben is járnak majd hozzánk a srácok, ha a szakmai stáb úgy ítéli meg, hogy hasznos mozgásforma ez a fiúknak, akkor mindenképpen egy hosszútávú, ígéretes szakmai együttműködésként folytatódik a két klub közötti kapcsolat.”

Fekti István, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia sportigazgatója örül a közös munkának, hiszen szerinte is fontos az, hogy a játékosok több sportágat is kipróbálhassanak a jégkorong mellett: „Az akadémia képzési-fejlesztési stratégiájaként az általános és sokoldalú képességfejlesztést célozta meg az elmúlt időszakban. A mai fiatalok nagyon leterheltek, valamint az egyes sportágak korai specializációja kevés lehetőséget biztosít számukra, hogy különböző mozgásformákkal tudjanak ismerkedni gyerekkorban, vagy akár több sportágat is űzzenek párhuzamosan. Ezért a kezdetektől fogva törekedtünk más műhelyekkel a közös együttműködésre. Nagyon megtisztelő számunkra, hogy a Hullám 91 vezetése nyitott volt a közös szakmai munkára, hogy együttműködő partnerei lehetünk és olyan szakmai stábbal dolgozhatunk, akik itthon és nemzetközileg is elismert sportolókat neveltek a magyar úszósportnak.”