Nemzetközi minitorna Székesfehérváron

  • 2018.10.09. 18:00
  • Fehérvárav19
Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia október 13-án rendezi az EMHL, azaz a Euro Mini Hockey League idei harmadik tornáját, ahol magyar, szlovák és osztrák csapatok mérkőznek meg egymással.

Tizedik szezonját kezdte szeptemberben a Euro Mini Hockey League. Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U10-es csapata idén csatlakozott a versenysorozathoz. Arany Máté, a mini korosztály szakmai vezetője beszélt a hétvégén megrendezésre kerülő tornáról.

Először indulnak ebben a versenysorozatban. Mire számítanak a bajnokságban, mik a várakozások?
Az idei szezon első hazai tornáját rendezzük hétvégén, ráadásul a nemzetközi bajnokságban. Mivel idén csatlakoztunk, nem tudhatjuk előre, hogy mit várhatunk ettől a tornától illetve ettől a versenysorozattól. A EMHL bajnokságban évek óta több magyar csapat is részt vesz (UTE, Vasas, Dunaújváros, KMH, MAC), rajtuk kívül pedig szlovák és osztrák együttesek is szerepelnek. Nagy lehetőség ez arra, hogy a mieink is szó szerint egy versenysorozatban mérkőzhessenek meg más csapatokkal. Pontosabb képet kaphatunk arról, hogy a képzésünk hol tart és miben kell fejlődni. Eddig erre nem sok lehetőségünk volt, csak a Santa Claus Cupon és a MAC által rendezett nemzetközi tornákon játszottunk külföldi klubokkal. Azért is tartom jó dolognak, hogy el tudunk indulni ebben a versenysorozatban, mert a szövetségi tornákon már nem feltétlenül a legerősebb keretekkel állnak ki a magyar együttesek. Egyrészt fals képet adna, ha mi a legerősebb összeállításunkkal csak oda mennénk, másrészt pedig mindig előre kell lépni, hogy jobbak ellen tudjunk játszani. Ha eredményben az első néhány torna után nem is lesz látható, biztos vagyok benne, hogy folyamatos fejlődést jelent majd a csapatnak ez az új kihívás.

Szombaton tornát rendeznek, vasárnap pedig utaznak. Hogy bírják a gyerekek?
Két EMHL tornán veszünk részt a hétvégén, az elsőt megrendezzük Székesfehérváron szombaton, másnap a MAC-hoz utazunk. Ez biztos le fogja terhelni a gyerekeket, viszont 25 főt nevezhetünk be összesen a  bajnokságba, ebből egy tornán 10+2 játszhat. Nagy lesz az intenzitás, el fognak fáradni, de szépen lassan hozzá tudnak szokni ahhoz, hogy milyen is a hoki. Ha egy kicsit ebbe ennyi idősen belekóstolnak, úgy gondolom, abból csak jól jöhetünk ki.

Az EMHL-ben, a magyar bajnoksággal ellentétben, számolják az eredményt, mi ennek a jelentősége illetve ezen kívül mi a különbség a két versenysorozat között?
Az EMHL-ben 2x20 percet játszanak egymás ellen a csapatok, de egy tornán nem mindenki játszik minden ellenféllel. A bajnokságba a szezon elején bekerül mindenki, és egyszer kell játszani minden együttes ellen. Ennek alapján alakul ki a sorrend, majd az évad végén rendeznek egy döntő tornát a legjobbak között. A mini korosztályban még nagyon nagy szerepe van az egyéni képességeknek, hatalmas különbséget tud jelenteni egyetlen játékos is, így érthető, hogy nem számolják. Az EMHL-ben ugyan visszajátszhat két 2008-as születésű játékos is, ami pont az egyéni képességek miatt nagyon komoly előnyhöz tud juttatni egy-egy csapatot. A szövetségi torna azért jó, mert mindenki lehetőséget kap, lehet gyakorolni, játszani, fejlődni. Az EMHL-ben viszont van tétje a játéknak. Sorokat tudunk sorok ellen küldeni, így némi taktikai alap is belefér a felkészülésbe. Ez nem azt jelenti, hogy a magyar bajnokságot kevésbé vesszük komolyan, csak máshogy készülünk rá. Attól, hogy egy játékost az EMHL-be neveztünk, nem kap több figyelmet, mint azok, akiknek idén nem jut lehetőség. Ezek a srácok csupán ahhoz képest, ahol most tartanak, kapnak egy esélyt magasabb szinten játszani. Nincsenek bérelt helyek sem a kereten belül, teljesítmény alapján fogjuk a csapatokat kialakítani, de természetesen, mivel olyan bajnokságban indulunk, ahol számolják az eredményt, értelemszerűen az aktuális legerősebb kerettel szeretnénk kiállni.

A Euro Mini Hockey League torna október 13-án, szombaton 10 órától kerül megrendezésre az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban.