U14: World Selects tornán szerepeltek Spanyolországban

  • 2019.05.09. 10:00
  • Fehérvárav19
Az U14-es válogatott idén San Sebastianban és Biarritzban vett részt a World Selects Invitational tornán. A magyar csapat a tizenötödik helyet szerezte meg. 

Magyarország–Sweden Selects (Svédország) 1–5
A magyar válogatott a svédek ellen kezdte a tornát, amelyen a három harmad helyett két húszperces félidőt játszottak a csapatok. Nem indult jól a mérkőzés, hiszen az ellenfél az első játékrészben sorra lőtte a gólokat, a szünetben 5–0-ra vezetett. A folytatásra a mieink összekapták magukat, s ennek eredményeként a 36. percben Csicsmann Balázs révén szépítettek.

Magyarország–Prohockey (Észak-Amerika) 5–6 szétlövéssel
Az első nap második mérkőzése az észak-amerikai Prohockey ellen már sokkal jobban sikerült. A magyar csapat Nádasi Levente révén már a 3. perc elején vezetést szerzett, a 11. percben pedig Iuga Dávid találatával már 2–0-ra vezetett. A játékrész második fele az amerikaiaknak sikerült jobban: miután a 15. percben szépítettek, a találkozó végén mindkét emberelőnyüket kihasználva a szünetben 3–2-re vezettek. A második játékrész felénél tovább növelték előnyüket, de erre a góljukra fél percen belül Mihalik Gergő válaszolt. Nem sokkal később először kettős, majd szimpla fórból találtak be a mieink Prókai Mátyás illetve Szőllősi Csaba révén, így a kétgólos hátrány gyorsan egygólos előnyre módosult (5–4). A hajrában a magyar csapat is kettős emberhátrányba került, s egy másodperccel azelőtt, hogy az egyik játékosunk visszajöhetett volna a jégre, az ellenfél egyenlített. A rendes játékidő 5–5-tel zárult, az észak-amerikaik pedig szétlövésben 6–5-re nyertek. 

Magyarország–Ural Selects (Oroszország) 1–2 szétlövéssel
A második nap délelőttjén az orosz Ural Selects volt az ellenfél, amely a 8. percben emberhátrányban szerzett vezetést. Előnyüket a második játékrész 4. percéig tartották, akkor Iuga Dávid akciógóllal egyenlített. Végül ezen a meccsen is szétlövésben dőlt el a győzelem, amely 2–1-es eredménnyel az oroszoké lett. 

Magyarország–South East France (Franciaország) 1–6
A harmadik nap már kora reggel jégre léptek a fiúk a franciák csapata ellen. Ők bizonyultak frissebbeknek, hiszen az első játékrész után 4–0-ra vezettek. A szünet után Németh Zalán találatával szépítettünk, de a South East France együttese további két góllal végül 6–1-re nyert.

Magyarország–West Coast Selects (Észak-Amerika) 5–4 szétlövéssel
Délután már jobban ment a játék az amerikai West Coast Selects ellen. Iuga Dávid már az első percben betalált a kapujukba, nem sokkal később pedig Szemerei Péter növelte az előnyünket, a játékrész azonban mégis 2–2-vel zárult. Az észak-amerikaik a második etap elején fordítottak. A 6. percben Iuga újabb találatával egyenlítettünk, de öt másodperccel később ismét az ellenfél vezetett. Hajas Bálint ismét egalizált, innentől pedig nem változott az eredmény a rendes játékidőben. Jött a harmadik szétlövés, amelyből ezúttal a magyar csapat jött ki győztesen: Nemes Márton góljával nyertünk 5–4-re.

Magyarország–West Coast Selects (Észak-Amerika) 4–3 szétlövéssel
Az első kör után még egy helyosztó várt pénteken a magyar csapatra, amelyet az előző napi ellenféllel, a West Coasts Selectsszel játszott. A mérkőzésen Pásztor József révén a mieink szereztek vezetést a 9. percben, az amerikaiak az első harmad végén egyenlítettek. Nem sokkal később emberelőnybe kerültük, ennek nyomán Nemes Márton találatával a szünetben 2–1-re vezettünk. A második játékrész első tíz perce nem alakult jól, hiszen az ellenfél kétszer is betalált, s ezzel 3–2-re vezetett, majd Mihalik Gergő a 13. percben egyenlített, a rendes játékidő 3–3-mal zárult. A szétlövést Mihalik újabb találata döntötte el, így a magyar válogatott 4–3-ra megnyerte az utolsó meccsét a World Selects Invitation tornán, ezzel pedig a 15. helyet szerezte meg a tizennyolc csapatos mezőnyben. A döntőben az észak-amerikai East Coasts Selects 3–0-ra nyert a Czech Knights ellen.

Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiát a kapus Megyeri Zsigmond, a védő Prókai Mátyás, a csatárok közül pedig Iuga Dávid és Németh Zalán képviselték, a nemzeti együttes egyik vezetőedzője pedig Árkovics Bálint, előkészítő csapatunk szakmai vezetője volt. 

Árkovics Bálint, az U14-es válogatott vezetőedzője: "Tudtuk, hogy erős lesz a torna és magasabb hokikultúrával rendelkező csapatokkal, esetleg válogatottakkal fogunk megmérkőzni. A gárda kétnapos edzőtáborban vett részt a torna előtt, ahol a szakmai stáb az olyan apróbb dolgokra koncentrált, ami esetleg a nagyobb kaliberű csapatok ellen segíthet minket. Ennek tudatában utaztunk ki, emlékezetes, jó tornát akartunk játszani. A keret, amelyikkel kiutaztunk, teljes mértékben helyt állt. A svédek elleni 5–1-es mérkőzésen megnyertük a második félidőt, ami abszolút pozitívum volt. A csoportkörben kétszer is kikaptunk büntetőkkel, de ez a szerencsén is múlott. Az egyik találkozón kapuvasat lőttünk, a másikon pedig üres kapunál belelőttük a kapusba a korongot. Alapjában véve nagyon jó tanulási lehetőség volt ez a gyerekeknek, akiknek ez volt az első nemzetközi tornájuk, így nem meglepő, hogy izgultak. Meccsről meccsre javult a teljesítményük, a torna végére pedig elég jó kapcsolat alakult ki a gyerekek és a szakmai stáb tagjai között is. Ha a csapat kaliberét és a mutatott játékot nézem, akkor talán egy fokkal jobb eredményt is elérhettünk volna. Igazából ez a két büntetőkkel elvesztett mérkőzésen múlott. Ha azokat megnyerjük, akkor sokkal előrébb végzünk. A helyosztón a kanadai csapat ellen már mi diktáltuk a tempót, nyomást helyeztünk rájuk, jól védekeztünk, a fizikai hokink is jól működött. Összességében jó volt az U14-es világelit ellen játszani a gyerekeknek."

Rusznyák Szilárd, az U14-es válogatott vezetőedzője: "Nagyon jó csapatok vettek részt a tornán, többek között oroszok, svédek, finnek. Azt tapasztaltuk, hogy az összes csapat mind korcsolyatechnikai tudásban, mind más képességekben fölöttünk van ebben a korosztályban, legalábbis ha az átlagokat tekintjük. Nagyon jó tanulópénz volt nekünk és a gyerekeknek is, akik láthatták, hogy ha profi jégkorongozók akarnak lenni, akkor hová kell fejlődniük és mennyi plusz munkát kell beletenniük az edzésen kívül is, ami előreviszi őket. Rendes játékidőben a svédektől és a franciáktól kaptunk ki. A svédek ellen nyertünk egy játékrészt, abban elég jól is játszottunk. A franciák egy nagyon agilis, jól korcsolyázó csapat, amely abban tudott minket felülmúlni, hogy nagyon atlétikusak, robbanékonyak  és korongbiztosak a játékosai. Minden mérkőzésen megtettünk mindent, küzdöttek, hajtottak a srácok. Meccsről meccsre fejlődtünk, azonban sajnos kiütközött, hogy a magyar bajnokságban nem ezen a szinten hokiznak a játékosaink. Azokba a meccsekbe, amelyen az ellenfél húzott minket, bele tudtunk állni, gondolok itt a svédek vagy a Prohockey elleni találkozóra. A játékosok nagyon jó csapatot alkottak a pályán kívül is, megkedvelték egymást. Amellett, hogy új hokikultúrákkal találkoztak, összekovácsolta őket ez a torna, köttettek olyan barátságok is, amelyek nemcsak erre a néhány napra szólnak."